KRISTIINA UUSITALO – Etsijän päiväkirja

17.2. – 7.5.2012

”Akvarellisarja syntyi päiväkirjan tapaan. Aloitin uuden maalauksen jokaisena helmikuun päivänä 1994 ja nimesin 28 maalausta päiväyksellä. Seuraavan vuoden aikana tein vielä parikymmentä lisää. Aiheeni olivat hengellisiä esikuvia, useimmat pyhimyksiä ja jumalankuvia, mutta myös vaeltajia ja etsijöitä kuten minäkin. Olin asunut New Yorkissa jo useita vuosia ja nauttinut suurenmoisesta kaupungista, mutta samalla etsin kotia sekä henkisesti että fyysisesti. Kävin buddhalaisessa temppelissä opiskelemassa. Mietiskelin. Mietin kuvan suhdetta aineettomaan. Lopulta ilmaisuntarve voitti hapuiluni. Jatkoin pelon ja halun täplittämää elämääni maalaamalla. Mitä muutakaan voisin tehdä kuin maalata maalauksia! Värithän hehkuivat silkkaa armoa. Yksi tärkeimpiä aiheitani oli Marian ilmestys. Neitsyt Maria otti vastaan saamansa tehtävän, vaikka se olikin käsittämätön.”

”Myöhemmin siirsin tärkeäksi kokemani aiheen oman kulttuurini pariin. Tein talven valosta ja veden välkkeestä todistusaineiston rakkauden ja tosiolevaisen läsnäolosta.”

Kristiina Uusitalo

Amos Andersonin taidemuseon kuudennessa kerroksessa on esillä kuvataiteilija Kristiina Uusitalon vesivärimaalauksia, öljymaalaustriptyykki sekä luonnos-­‐ja päiväkirjoja 1990-­‐luvulta, jolloin taiteilija oleskeli New Yorkissa.Taiteilija esittelee näyttelyään yleisölle sunnuntaina 25.3. klo 12.

Kristiina Uusitalo kiittää Suomen Kulttuurirahastoa saamastaan tuesta.

Amos Andersonin taidemuseoYrjönkatu 27, PL 14, 00101 Helsinki
puh. (09)6844460
museum@amosanderson.fi
www.amosanderson.fi