Kristiina Uusitalon teoksia Vietnamilais-suomalaisen koulun tiloihin

Vietnamiin, Ho Chi Minh Cityyn (Saigon) on valmistunut VFIS (Vietnam-Finland International School) Tämä on ensimmäinen suomalaista opetusohjelmaa noudattava koulu Vietnamissa ja ymmärtääksemme yleensäkin ensimmäinen joka on myös rakennuksena suomalaisten suunnittelema. Kokonaisuudesta tuli lähes suomalainen julkinen rakennus sisustuksineen ja taideohjelmineen, toki vietnamilaisittain maustettuna. Tilaaja oli Ton Duc Thang-yliopisto ja hanke käynnistyi 2016. Rakennus vihittiin käyttöön elokuussa 2019 ja ensimmäiset oppilaat aloittivat siellä juuri koulunsa.

VFiS- koulu muodostuu kymmenestä kolmikerroksista rakennuksesta, niitä yhdistävä keskiaula on Vietnamin ilmastoon sovitettuna ulkotilaa. Solu on oman aulan ympärillä muodostettu, 4-5 luokan kokoinen yksikkö, näitä on siis rakennuksessa lähes 30. Näin iso kokonaisuus on jaettu pienempään, lapsille helpommin hahmotettavaan mittakaavaan. Oppilaita on tulossa noin 2500, ala-asteesta lukioon. Opetuskielinä ovat vietnam ja englanti, suomalaisia opettajia on tällä hetkellä noin kymmenen.

Aulatiloissa on nyt 18 Kristiina Uusitalon lasille printattua teosta. Jokainen niistä on kooltaan 240×300 cm. Aiheet on poimittu sekä suomalaisesta että vietnamilaisesta kulttuurista.
Kolmanteen kerrokseen toteutettavia vietnamilaisten opiskelijoiden teoksia odotetaan vielä paikalleen.

Suunnittelussa on mukana olleet Olli Pekka Jokela (arkkitehtuuri), Karola Sahi (sisustussuunnittu) ja Kristiina Uusitalo (taideohjelma). Suunnittelu on tehty yhteistyössä vietnamilaisten kanssa.

https://vfis.tdtu.edu.vn/

myös facebook Vietnam-Finland International School