Syntynyt vuonna 1959 Sulkavalla, asuu ja työskentelee Helsingissä. Opiskellut Suomen Taideakatemian koulussa 1978–82 ja suorittanut Master of Fine Arts -tutkinnnon; Tyler School of Art, Temple University, Philadelphia. Kuvataiteen valtionpalkinto 2008. Teoksia yli 20 kokoelmassa. Tainionkosken kirkon alttaritaulu, Imatra, 1997. Lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä.

Kristiina Uusitalon taiteilijanura alkoi 1970–80-lukujen taitteesta. Siihen mahtuu paljon maisemia, niin Suomessa kuin maailmalla. Uusitalon kaari taiteilijana on jännittynyt usean elementin ympärille, jotka ovat vuosien saatossa hioutuneet kohti kirkastunutta ilmaisua; valon ja värin tarkkuutta, hurmioitumisen kykyä. Uusitalo uskaltaa antaa värien loistaa; hän on koloristi mitä suuremmassa määrin, jopa lähestyessään harmaan eri sävyjä tai mustan ja valkoisen maailmaa. Minkään ismin alle häntä en kuitenkaan määrittelisi. Esittävän ja abstraktin, ajan ja paikan, hetkellisyyden ja tilan ilmiöitä työstävä ote on syventynyt vuosi vuodelta.

Uusitalon esillä olevat akvarellit ovat vahvoja teoksia. Vaikka akvarellille luonteenomainen herkkyys on läsnä, keskeistä maalauksissa on aineettoman tekeminen aineelliseksi. Akvarellit muodostavat visuaalisesti rinnakkaisen sarjan Uusitalon öljymaalauksille. Ne ikään kuin tiivistävät kokonsa ja tekniikkansa puolesta sen, mikä aiemmin on ollut suurissa öljymaalauksissa suurennuslasin alla. Maisema on nyt esillä kuin kokonaisempana, vaikka edelleen kätkettynä. Teokset tuovat myös mielenkiintoisella tavalla esille akvarellin ja öljyvärimaalauksen yhtäläisyydet. Maalattaessa öljyvärillä metallille tai vesiväreillä paperille, jokainen teko on paljas. Uusitalon taitava sivellintekniikka on yksi hänen taiteensa kulmakiviä.

Mutta mikä on Uusitalon maisema? Koska teokset esittävät maisemaa, ne väistämättä viittaavat ja joutuvat ottamaan kantaa myös maisemamaalauksen traditioon. Uusitalon maisema ei ole luontokuva eikä kansallismaisema. Uusitalo käyttää maisemaa tilana, tehdäkseen jotain näkyväksi, kuvatakseen ilmestyksen kaltaisen hetken, paljastaakseen meille jotain kaunista. Ne kuvaavat maisemaa, joka on niin fantastinen, että se sijaitsee jossain tämän fyysisen maailman tuolla puolen; ajatusten ja unelmien, suurten näkyjen maailmassa. Uusitalolle maalaus on aina kuva ihmisestä!

Mikko Oranen
Amanuenssi, HAM Helsingin taidemuseo

kristiina_uusitalo

Kristiina Uusitalo
Mobile 040-733 5414
kristiina@kristiinauusitalo.fi »

Galleria Heino
Uudenmaankatu 16–20, Helsinki, Finland
info@galleriaheino.fi »
www.galleriaheino.fi »

Forum Box
www.forumbox.fi »

Julkaisut »

CV »

Instagram »

Facebook »